GENETİK
EMBRİYOYA GENETİK TANI UYGULANMASI (Preimplantasyon Genetik Tanı)
Embriyoyu rahim içine yerleştirmeden önce gerekli durumlarda yapılan bir uygulamadır.
Bu uygulama için üç farklı yaklaşım söz konusu olabilmektedir:
Polar hücre biyopsisi
Özellikle 38 yaş sonrası yumurtada kromozomal anormallikler artmaktadır. Polar hücreler yumurta gelişimi ve döllenmesi esnasında oluşmaktadır. Bu hücrelerin analizi özellikle yumurta sayısı az olan veya kadına ait kromozomal problemlerin olduğu anne adaylarında önem kazanmaktadır.
Blastomer biyopsisi
Yapılan araştırmalarda özellikle 38 yaş ve sonrasında embriyolar şekil ve yapısal olarak iyi gözükse bile kromozomlarında anormallik olabilmektedir. Normal gözüken embriyolarda bile bu oran %40'lara ulaşırken, kötü kalitedekilerde %90'lara yaklaşmaktadır.
Blastomer biyopsisinde embriyodan hücre alınmakta ve analiz yapılmaktadır. Böylece tekrarlayan düşükleri ve genetik olarak sayısal anomalileri olan çiftler için sağlıklı embriyo transferi yapılabilmektedir. Ayrıca hastalık taşıdığı bilinen ya da genetik hastalıklı çocuk sahibi olan çiftler de bu yöntemle sağlıklı çocuk sahibi olabilmekte veya hasta çocuklarının tedavi şansı yakalaması söz konusu olabilmektedir.
5. Gün biyopsisi (Trofektoderm Biyopsi)
Genetik inceleme için en avantajlı ve tanı koyma şansının yüksek olduğu yöntemdir. Hem inceleme için daha fazla sayıda hücre alınır hem de embriyonun transfer edildiğinde tutunma şansında azalma olmaz. Biyopsi alırken embriyonun iç hücre kitlesine dokunulmadığından, fetüsle ilgili bir zarar da söz konusu değildir.