Arama

TÜP BEBEĞE BAŞLAMADAN ÖNCE

TÜP BEBEĞE BAŞLAMADAN ÖNCE

TÜP BEBEĞE BAŞLAMADAN ÖNCEKİ AY NELER OLABİLİR?

Tedaviye başlamanızın planlandığı aydan önce, doktorunuz doğum kontrol hapı kullanmanızı isteyebilir. Bu sizi şaşırtmasın çünkü bazı durumlarda doğum kontrol hapları başarı şansınızı artıracaktır. Haplar, aynı zamanda OHSS (aşırı uyarılma durumunu) ve yumurtalık kisti oluşmasını önlemeye yarar.

Fakat her doktor tedavi öncesinde doğum kontrol hapı kullanmayabilir. Bazen tedaviye başlamadan önceki ay yumurtlama durumunuzun saptanması gerekebilir. Ovulasyon (yumurtlama)dan sonra GnRH antagonistleri veya agonistleri kullanarak, tedavi siklüsü başlamadan önce tamamen kontrolü ele almak gerekebilir.

Eğer adetleriniz düzensizse farklı ilaçlar kullanılarak yapay bir döngü yaratılabilir.

Yani tedavi öncesinde farklı yaklaşımlar söz konusudur. Daima doktorunuzun önerilerine kulak verin ve kendinizi kimseyle karşılaştırmayın.

BEKLENEN AN GELDİ: ADET DÖNEMİNİZ BAŞLADI…

Adet kanamanızın 2. Veya 3. Günü doktorunuz kan testleri ve vajinal ultrasonografi için sizi görmek isteyecektir. Adet kanamanız sürerken vajinal ultrasonografi yaptırmak kesinlikle hoş değil ama tüp bebek tedavisi için bu kesinlikle gerekli.

Ultrason ile yumurtalıklar kontrol edilir Kist kontrolü yapılır, büyümeye aday folliküller sayılır. Her şey uygunsa tedaviye başlanır.

YUMURTALIKLARIN UYARILMASI VE TAKİP

Sıra yumurtalıkların uyarılmasına geldi. Bu amaçla tedavi protokolüne bağlı olarak her gün 1-4 kez kendinize enjeksiyon yapmanız gerekecek. Bu tedavi 10-14 kadar devam edecektir. Tedavi ile ilgili tüm detaylar size IVF hemşiresi tarafından anlatılacak ve gerekli eğitim verilecektir.

Hiç endişe etmeyin, elinize şırıngayı verip sizi kendi halinizde bırakmayacağız.

Tedavi süresince doktorunuz yumurtalıklarınızı takip edecek ve büyüyen follikülleri değerlendirecektir. Arada kanda hormon seviyesi de takip edilecektir.

Tedavinin takibi çok ama çok önemlidir. Bu takiple doktorunuz ilaç dozuna karar verir, dozu artırır veya azaltır. Yumurtayı barındıran foliküller 16 mm ye ulaştığında doktorunuz sizi her gün görmek isteyebilir.

YUMURTALARIN OLGUNLAŞTIRILMASI

Bu adımda gelişen yumurtaların olgunlaşma aşamasına getirilmesi sağlanır. Yumurtalar toplanmadan önce büyüme ve gelişmelerini tamamlamış olmalıdır.

Bu son aşama HCG (insan koryonik gonadotropini) ile tetiklenir.

Zamanlama çok önemlidir.Erken verilirse yumurtalar yeterince olgunlaşmaz. Geç kalınırsa da yumurtalar yaşlanır ve döllenme iyi olmaz.

HCG (halk arasında çatlatma iğnesi de denir ), genellikle 4 ya da daha fazla follikül 18-20mm ye ulaştığında ve estradiol seviyesi 2000pg/ml olduğunda uygulanır.

Bu iğnenin yapılma saati çok önemlidir ve  ilgili hemşireniz tarafından size net olarak  söylenir.