AŞILAMA İŞLEMİ - İNTRATUTERİN İNSEMİNASYON (IUI)
IUI (AŞILAMA)
IUI Nedir?
IUI, erkekten alınan sperm hücrelerinin,bazı işlemlerden geçirilerek, kadının yumurtlama döneminde rahim içine verilmesi işlemidir.
IUI Kimlere Uygulanır?
- Sebebi açıklanamayan kısırlık olguları
- Sperm hareketlerinde yetersizlik
- Retrogad ejekülasyon (Boşalmanın penis ağzı yerine, zıt yönde idrar kesesi içine olması)
- Kadında sperm hücrelerinin yıkımına sebep olan antikorların varlığı
- Orta seviyede endometriosis
IUI için hazırlık döneminde yumurtalıkların uyarılması için dışardan ilaç verilir. Bu ilaçlarla hedef yumurtalıkta sağlıklı bir şekilde follikül (İçinde yumurta hücresini bulunduran yapı) gelişimini sağlamaktır.
IUI uygulanabilmesi için, tüplerden en az birinin açık olması gereklidir.
Yumurta Gelişimi Nasıl Takip Edilir?
Yumurta gelişiminin takibi ultrasonografi ile yapılır.. Follikül büyüklüğü 18-20 mm. ye ulaştığında çatlamaya hazır hale gelmiştir. Aşılama takibinde genelde hormon değerlerinin izlenmesi gerekli değildir. Ultrasonografide follikül çapı uygun boyuta ulaştığınta çatlatma iğnesi yapılır. Bu iğnenin yapımından 36 saat sonra aşılama planlanır. İşlem günü erkekten sperm numunesi alınır. Bu numune bir dizi işlemden geçirilerek, en hareketli ve yumurta hücresini dölleme şansı yüksek sperm hücreleri ayrılır. Kateter adını verdiğimiz plastik bir kanülle rahim içine girilerek bir şırınga yardımıyla bu kaliteli sperm hücreleri ramim içine verilir.Serbestleşen yumurta hücresi tüplere geçer ve burada sperm hücresi tarafından döllenir.
- Aşılama işlemi ağrısız ve anestezi gerektirmeyen bir işlemdir.
- İşlem süresi ortalama 10-15 dakikadır.
- İşlem tamamlandıktan hemen sonra günlük yaşama dönülebilir.
Olası Riskli Durumlar:
Çoğul gebelik: IUI işlemi için kullanılan ilaçlar yumurtalıklarda çok sayıda follikül gelişimine neden olabileceğinden çoğul gebelik oranı artış gösterir.
Hiperstimülasyon sendromu: Yumurtalıklar kullanılan ilaçlara aşırı cevap verebilir. Bu durumda, yumurtalıklarda büyüme ve bazen de şiddetli vakalarda karında su toplanması olabilir.
Yumurtalıkların kullanılan ilaçlara cevap vermemesi: Çok sık olmamakla beraber kullanılan ilaçlara yumurtalıklar yetersiz cevap verebilir. Bu durumda o ay aşılama yapılamaz.
Folikülün erken çatlaması: LH hormonunun beklenmeyen yükselişine bağlı olarak follikül çatlaması erken olabilir. Bu durumda aşılama yapılamayabilir.
Başarı Şansı
IUI'nin başarı oranı tedavi başına %15-20 arasındadır. Fakat erkek partnerin sperm sayısı normal sınırlar içinde ve kadının tubalarının sağlıklı bulunduğu durumlarda, bir yıl içinde birkaç denemeden sonra bu oran toplamda %50'ye ulaşabilir. Ortalama 3-4 IUI siklusu denenebilir, eğer başarılı olunamazsa IVF tavsiye edilir.