Endoskopik (Kapalı) Cerrahi
ENDOSKOPİK (KAPALI) CERRAHİ
İnfertil çiftlerin değerlendirilmesinde öncelikle basit temel testler uygulanır.Temel tanısal testlerin yapılmasını takiben kadına ait bir problem saptanırsa endoskopik yöntemlere geçilebilir.
Ancak temel tanı testlerinde bir problem yoksa endoskopik cerrahinin uygulanıp uygulanmaması konusunda tartışmalar hala sürmektedir.
Genel olarak kadınlarda uyguladığımız endoskopik(kapalı) operasyonlar ikiye ayrılır:
- Laparoskopi
- Histeroskopi
LAPAROSKOPİK CERRAHİ
Laparoskopi,karın içinin bir videokamera kullanılarak gözlenmesi ve gerekirse saptanan patolojilerin düzeltilmesidir.
İşlem ameliyathane koşullarında yapılır. Önce göbek deliğinden içeri sokulan bir iğne yardımıyla karın içine gaz verilir.Yeterli miktarda gaz verilmesini takiben göbek deliği hizasından içeri bir kamera sistemi yerleştirilir.Yapılacak cerrahi işleme göre belli bölgelerden 1 ya da 2 delik daha açılarak içeri sevkedilen aletler yardımıyla operasyon yapılır. Bu yöntemle yumurtalık ve rahim ameliyatları yapılabilir, tüplere ait patolojiler düzeltilebilir. Son zamanlarda gittikçe artan bir sıklıkta rahim alınması gereken durumlarda da kullanılmaktadır.
Merkezimizde oldukça sık uyguladığımız laparoskopik operasyonlar sayesinde hastalarımız operasyon sonrası daha az ağrı hissetmekte, hastanede daha kısa süre kalarak günlük hayatlarına çabuk dönmektedirler. Ayrıca bu yöntemle yapılan operasyonlarda dokulara hasar verilmez, enfeksiyon riski azalır, operasyon sonrasında dokularda yapışıklık gelişme olasılığı azalır.
Tüp Bebek Hastalarımızda laparoskopik cerrahiyi en sık kullandığımız durumlar:
Endometriozis ve çikolata kistlerinin çıkartılması
- Myomektomi
- Tüplerin bağlanması
- Tüplerin çıkartılması
- Over kistlerinin çıkartılması
- Yapışıklıkların açılması
- Rahim alınması
HİSTEROSKOPİ
Histeroskopi,rahim içininin ve tüplerin rahim içine açılan kısmının bir kamera yardımıyla incelenmesidir. İşlem anestezi altında yapılır. Vaginal yoldan yapılır. Rahim ağzının dilate edilmesini takiben özel bir kamera sistemi yardımıyla rahim içine girilir. Rahim içinin genişletmesi için sıvı verilir.
Histeroskop içinden geçirilen aletler yardımıyla rahim içindeki yapışıklıklar açılır. Myom, polip vb. yer kaplayan lezyonlar çıkartılarak patolojiye yollanır. Ya da doğumsal uterus anomalileri düzeltilir.
Laparoskopi gibi histeroskopi sonrasında da hasta daha az rahatsızlık hisseder ve çoğu kez evine birkaç saat sonra gidebilir.
Histeroskopi, çocuk sahibi olamayan kadınlarda rahim içinin değerlendirilmesnde olduğu kadari, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olan çiftlerde ve de tekrarlayan düşükleri olan kadınların değerlendirilmesinde çok önemli bir yere sahiptir.