Arama

CERRAHİ İŞLEMLER

CERRAHİ İŞLEMLER

LAPAROSKOPİK OPERASYONLAR

Laparoskopi sıklıkla genel anestezi altında ve özel optik cihazlar kullanılarak yapılan bir ameliyattır. Klasik kadın hastalıkları operasyonları sezaryen kesisine benzer bir kesi ile (yaklaşık 10-15 cm) yapılırken, laparoskopi de göbek deliğinin alt sınırına 1 cm lik ve göbeğin altında uygun yerlerde yapılan 0.5-1 cm lik küçük kesilerle operasyon tamamlanmaktadır. Operasyon göbek deliğinin hemen altından sokulan laparoskop eşliğinde yapılmaktadır. Laparoskop bir ışık kaynağına bağlı, ucundaki kamera ile ameliyatı yapan doktorun ameliyatı televizyon ekranından izlemesini sağlayan 1 cm çapında bir cihazdır. Operatör ameliyatı yapmak için kullandığı makas, tutucu pensler, koter, lazer ve benzeri aletleri diğer kesilere yerleştirerek ameliyatı gerçekleştirmektedir.

Tüplerdeki tıkanıklıkların tespiti, hidrosalpinks (tüplerin içinde sıvı birikmesi) varsa tüpler ile uterus arasındaki bağlantının kesilmesi (tubal ligasyon) ve aynı zamanda   karın içi organların ve bunların karın duvarına yapışıklıklarının açılması yapılabilir.

Laparoskopik cerrahi infertilitenedenleri arasında önemli bir yer tutan  endometriozisin cerrahi tedavisinde altın standart olarak kabul edilmektedir.Laparoskopik cerrahi ile hem endometriozis odakları yakılabilmekte hem de endometriomaların tedavisi yapılabilmektedir. Ameliyat sonrasında hasta daha konforlu olmakta ve karın içi yapışıklık oluşma olasılığı azalmaktadır.

Miyomlar rahim duvarı kökenli iyi huylu kas tümörleridir. Bazıları yerleşim yerlerinden dolayı tüp bebek başarısını etkileyebilirler. Bu miyomların çıkartılması da laparoskopik olarak yapılabilmektedir.

 

Histerosalpingografi (HSG) – İlaçlı rahim filmi:

İnfertilitede rahim içinin ve kanalların yapısal ve işlevsel özelliklerini incelemede kullanılan bir tanı yöntemidir. İnfertilite (kısırlık) değerlendirmesinde istenen ana testlerden birisidir. 

Ayrıca rahim ağzına veya rahme uygulanan bir müdahale sonrasında (kürtaj gibi) adet kanamalarının kesilmesi ya da çok azalması durumunda rahim ağzı kanalındaki muhtemel bir tıkanıklığın veya rahim içersindeki muhtemel bir yapışıklığın (Asherman sendromu) değerlendirilmesinde, tekrarlayan düşüklerde rahimde doğumsal bir gelişim kusuru bulunup belirlenmesinde de yaygın olarak kullanılır.

 

Rahim filmi ne zaman çekilir?

Rahim filmi uygulanması öncesinde detaylı bir jinekolojik değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmede enfeksiyon (iltihap) bulguları saptanması durumunda ise enfeksiyon tedavi edilene kadar işlem ertelenir. HSG prensip olarak adet kanamasının bitmesini takip eden birkaç gün içersinde uygulanır. 

 

Rahim(HSG) filimi nasıl çekilir ?

Rahim filmi bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Radyoloji Uzmanı veya Teknisyeni tarafından beraberce uygulanır.

Jinekolojik muayene pozisyonundayken rahim ağzını görüntülemek için vajinaya alet yerleştirilir. Daha sonra rahim içine yerleştirilen ince bir boruyla kontrast  madde (ilaç) verilir. Bu sıvı röntgen filminde bulunduğu yerlerde ışını geçirmediğinden beyaz bir görünüm kazandırır. Sıvı verilmesi esnasında ya belli aralıklarla röntgen filmleri alınır ve  ekrandan sıvının geçişi sürekli olarak izlenir ve kaydedilir. Böylelikle rahmin iç yapısı, kanalların açık olup olmadığı ve yapıları değerlendirilir. HSG, röntgen ışınları yardımıyla gerçekleştirilen bir teknik olmasına karşın verilen ışın dozu yüksek değildir.