Arama

HER GEBELİK BİR MUCİZE VE BİR MACERADIR

  • 07/10/2019 00:05
  • |
  • 0 yorum
1

 

HER GEBELİK BİR MUCİZE VE ARZU EDİLEN HER HAMİLELİK SİZE ÖZEL EŞSİZ BİR MACERADIR

HAYDİ BUNU BİRLİKTE KEŞFEDELİM…

Milyonlarca sperm hücresinden sadece biri büyük yarışı kazanır ve yumurta hücresiyle buluşur. Ama diğerleri hala yarışa devam etmektedir. İşte bu nedenle yumurta hemen dış zarını kapatır ve beklenmedik tüm misafirleri dışarıda bırakır. Bu gebeliğin başlangıcıdır. Döllenmiş yumurtaya “zigot” adı verilir.

1 haftalık gebeyim: Evet gebesiniz ama bunun siz dahil henüz kimse farkında değil. Yumurtalama ve döllenme olmuş. Meydana gelen zigot bölünmeye başlamış.

Gebelik arzusuyla ilişki zamanı planladıysanız heyecanla adet olmanız gereken günü bekliyorsunuz. Yok “çocuk şuan için erken” diyor ama belirli bir korunma metodu uygulamıyorsanız, başınıza geleceklerden henüz haberiniz yok.: )))) demektir.

2 haftalık gebeyim: Zigot bölünmeye devam ederek, blastokist haline gelir. Tabii ki hala sizin bu durumdan haberiniz yok. Çünkü henüz adet döngünüz aksamadı, gebelik belirtileri başlamadı.

Gebeliğin ilk iki haftası aslında beklenen anlamda gebelik sürecine benzemez… Neden mi? Çünkü biz kadın doğum hekimleri, gebeliğin başlangıcını hesaplarken son adetin ilk gününü baz alırız. Başlangıç olarak, kesin olmayan ovülasyon ya da döllenme tarihi kullanılamaz. Oysa son adetin ilk günü net olarak bilinebilir. Bu nedenle 1 haftalık gebelik demek; “henüz adet döngüsü içindesiniz ve henüz gebe sayılmazsınız” demektir. Adet döngünüzün uzunluğuna göre, 4. haftaya kadar bir gebelikten bahsetmek doğru olmaz.

Belirtiler

İlk haftaların belirtileri, henüz bilinen anlamda gebe olmadığınız için, adet dönemine yaklaşırken olan belirtilere benzer. Bunlar;

Vajinal lekelenme tarzı kanama

Sırt ağrısı ve kramplar

Şişkinlik

Ruh hali değişiklikleri

Baş ağrısı

Sık idrara çıkma olabilir.

Tabii ki ultrasonografide bir şey görülmeyecektir.

Not: Zararlı alışkanlıklardan (alkol, sigara ve kafein) uzak durun ve günde 400 microgram folik asit kullanmaya başlayın.

3 haftalık gebeyim

Gebelik 3 haftaya ulaştığında, gebeliğinizin ilk ayının içindesiniz. Muhtemelen hala gebe olduğunuzun da farkında değilsiniz. Çünkü hormon seviyeleri yükselene kadar gebelik belirtileri hissedilmez. Ayrıca kişisel hassasiyetler de farklılık gösterebilir.

Hafif mide bulantısı, halsizlik ve sık idrara çıkma ilk görülen yakınmalardır. . Kokulara karşı hassasiyet gelişebilir. Karın bölgesinde kramplar olabilir. Ama en önemli belirti gecikmiş adet döngüsüdür.

4 haftalık gebeyim

3 hafta boyunca dinlenen “tomurcuğunuz” artık ikiye bölünüyor. Bu bölünme sonucu plasenta ve embriyo meydana gelir.

Embriyonuz bir “pirinç” tanesi boyutundadır. Ancak mikroskopta görülebilir. Ama bölünerek hücre sayısını hızla artırır ve farklı görevler üstlenecek şekilde farklılaşır.

Ayrıca bu dönemde bebeğe ilerde oksijen ve besin sağlayacak olan plasenta da gelişmeye başlar.

Belirtiler

Çoğu kadın gebe olduğunu bu evrede fark eder. Adet gecikmesi olur. Göğüsler büyür ve hassaslaşır. Meme uçlarının rengi koyulur. Yoğun bir yorgunluk hissedilir. Bulantılar yoğunlaşır.

Bu dönemde “yerleşme kanaması” olarak adlandırılan  kanamalar olabilir. Yerleşme kanaması lekelenme şeklindedir ve zararsızdır.

Dikkat: İki kişilik yemeye başlamayın. Özellikle ilk haftalar , yeni bir döneme girmenin heyecanıyla, beslenmede sınırların aşıldığı bir dönem olmasın. (Yapılan araştırmalar gebeliğin ilk dönemlerinde fazladan alınacak 300 kalorinin yeterli olduğunu göstermiştir. )

Ultrasonografi: Bu haftada ultrasonografik olarak pirinç tanesini görmek mümkün değildir. Bunun için biraz daha beklemeniz lazım.

 Öneri: Hemen doktorunuzdan randevu alın. Onu görene kadar ilaç kullanmayın, röntgen çektirmeyin.

5 haftalık gebeyim

Gebeler kulübüne hoş geldiniz. Muhtemelen çok sık tuvalete çıkıyorsunuz. Bunun nedeni büyümeye başlayan rahimdir. Halsizlik ve mide bulantısı da beklenen yakınmalardır. Leke tarzında kanamalar bu dönemde de görülebilir.

Bebeğiniz şimdi ne kadar?

Bu haftada bebeğiniz bir elma çekirdeği boyutunda. Evet, sonunda ölçülebilir bir büyüklüğe erişti. Çok önemli görevlere sahip üç ana katmandan oluşuyor. En dış katmandan beyin ve sinir sistemi, orta katmandan akciğerler ve bazı organlar, iç katmandan ise kalp iskelet sistemi ve genital sistem gelişecek. O kadar hızlı büyüyor ki, gelecek hafta iki katı boyuta ulaşmış olacak.

6 haftalık gebeyim

Bebeğiniz bir bezelye tanesi kadar. Yani yaklaşık 0,6 cm. Minik bedenden tomurcuklanan uzantılar kol ve bacakları oluşturacak.

Bu hafta kabaca yüzün de şekillenmeye başladığı bir hafta. En önemlisi bebeğinizin kalbi 4 odacıklı şekle dönüşmeye başlıyor ve onu daha hızlı büyütmek için dakikada 160 kez çarpıyor.

Bu haftada en sık rastlanan 6 bulgu:

Halsizlik

Bulantı

Göğüslerde hassasiyet

Sık idrar

Gaz ve şişkinlik

Ruhsal değişiklikler

Kasık ağrısı ve lekelenme şeklinde kanama (kanama artarsa mutlaka doktorunuza ulaşın)

Ultrasonografi:

Bu dönemde doktorunuz gebelik kesesi içinde bebeğe ait kabartıyı ve de kalp atışlarını görebilir. Eğer bunlar görülmediyse lütfen panik yapmayın. Birkaç gün sonra sizi tekrar çağıracak ve kontrol edecektir.

 7 haftalık gebeyim

7 haftalık gebesiniz ve hayatınızın en güzel sırrını saklıyorsunuz. Siz ve eşinizden başka hiç kimse (siz söylemedikçe) bunu anlayamaz. Belki içinizden herkese duyurmak gelebilir ama biraz daha bu sırrı saklamanızı tavsiye ediyoruz.

Bu haftada bebeğiniz bir yaban mersini boyutunda. Gittikçe gerçek bir bebeğe daha çok benziyor. Başı gövdesine göre büyük. Minicik bir burun ucu, göz kapakları ve saç kökleri oluşmaya başladı bile. Beyin hücreleri hızla artıyor. Karaciğer fonksiyonları başlıyor ve barsaklar gelişiyor.

Belirtiler

Bulantılar gitgide artabilir. Bazı şanslı anne adayları ise bu dönemi çok daha rahat geçirebilir. Eğer siz o şanslı gruptan değilseniz, bulantılar gittikçe artarak 9. haftaya kadar sürecek. Bu haftadan sonra da azalarak 12 hafta civarında sonlanacak.

Bu dönemde daha duygusal, kırılgan ve hassas olmanız doğal. Günlük tutarak duygularınızı kaleme dökmek için ideal zaman…

Öneriler: Bulantı için az az ve sık beslenin. Bu dönemde çok sıvı tüketmeyin. Zencefil çayı bulantınızı yatıştırabilir. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın.

8 haftalık gebeyim

Bebeğiniz iyice şekillenmeye başladı. Artık küçük bir insan. Elleri, ayakları ve parmaklarını oynatabiliyor. Ultrasonografik kontrollerde siz de henüz hissetmediğiniz hareketleri görebilirsiniz.

Dışardan bakınca hala eskisi gibi gözükebilirsiniz ama bedeniniz de değişiyor. Rahminiz iri bir portakal boyutunda. Ara ara karında hissettiğiniz ağrının sebebi rahmin büyümesi.

Kilonuz fazla değişmese bile bel bölgeniz kalınlaşıyor, eski giysileriniz sizi rahatsız etmeye başlıyor. Artık hamile modasına giriş zamanı….

9 haftalık gebeyim

Bebeğinizin burnu, dudakları, ağız ve gözleri artık daha belirginleşti. Üstelik kilo almaya bile başladı. Şu anda tam tamına 3 gr. Ağırlığında ve 2, 3cm uzunluğunda. Ultrasonografi de fark edilemese de cinsel organı da oluşmaya başladı.

Bu dönem, bulantıların tavan yaptığı dönemdir. Açık havada olmak, şehir dışına küçük kaçamaklar yapmak iyi gelecektir.

Bir bebeğiniz olacağı müjdesini vermek için en uygun dönemdesiniz. Bu güzel haberi sevdiklerinizle paylaşın ve tadını çıkartın.

10 haftalık gebeyim

Bebeğiniz artık tüm organları saat gibi çalışan küçük bir insan. Boyu 4cm, ağırlığı ise 7 gr. İnanılmaz bir hızla büyümeye devam ediyor.

Her şey normalse en çok 1-1, 5 kg almış olmalısınız. Bulantılar yoğunsa hiç almamış hatta 1-2 kg vermiş bile olabilirsiniz.

İyi haber bulantıların yavaş yavaş azalmaya başlaması. Ama şişkinlik devam edebilir. Bir de bu haftalarda yeni bir hisle tanışabilirsiniz; Aşermek…

Ama bu hisse uyarak zararlı gıdaları, aşırı yağlı ve karbonhidratlı besinleri, kremalı pastaları tüketmeyin. Beslenme konusunda kendinize söz geçiremiyorsanız, mutlaka bir beslenme danışmanına randevu alın.

11 haftalık gebeyim

Artık bebeğinize iyice alıştınız. Karnınız hafif çıkmaya başladı ve bulantılar iyice azaldı.

Bu dönemde bebeğinizin iskeleti kıkırdak formundan kemik formuna doğru gelişmeye başlar, sertleşir. Kemiklerle beraber nokta şeklinde diş gelişimi de başlar. Ses telleri ve barsaklar da gelişen organlardandır.

Bu dönemde etraftan beslenme ve yaşama dair pek çok öneri gelir ve kafanızı karıştırır. Mutlaka iyi niyetli önerilerdir ama siz doktorunuzdan başkasının dediklerine kulak asmayın.

Öneriler:

Kilo kontrolü için (şimdiye kadar edinmediyseniz) dijital bir baskül alın. Hareketi ihmal etmeyin. Akşam yemeği saatini erkene çekin ve yatmadan hemen önce kalorili atıştırmalıklardan uzak durun.

12 haftalık gebeyim

 Bu haftada bebeğiniz bir erik boyutunda. (boyu 5, 3 cm ve ağırlığı 15 gr) Hayati organların hemen hepsi oluştu. Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmeniz an meselesi… Aynı zamanda pek çok hareketi kendisi yapabiliyor. Soluk alıp veriyor, dalağı ve karaciğeri çalışıyor. Reflexleri gelişiyor.

İyi haber bulantıların ve baş dönmelerin azalması. Ama bunların yerini halsizlik ve yorgunluk alabilir. Bel ve sırt ağrısı da sık olan yakınmalardandır. Bunların sebebi de “relaxin” adı verilen hormondur.

Yine bu haftada bazı yakınmalar sizi endişelendirebilir:

Vajinal akıntıda artış: Hiç endişe etmeyin. Bu tümüyle doğal ve vajinayı korumaya yönelik bir akıntı

Lekelenme: Sadece nokta ve leke şeklinde olan koyu kırmızı veya kahverengi lekeler önemli olmayabilir. Çünkü rahim ağzı gebelikte hassaslaşır ve ilişki sonrası ufak kanamalar olabilir. Yakınmanın devam etmesi durumunda lütfen doktorunuza danışın.

Başağrısı: Kan şekerindeki ani düşüşler, stres ve uykusuzluk başağrısına sebep olabilir.

Bu dönemde doktorunuzun önereceği kapsamlı kan ve idrar testlerine göre gereken vitamin takviyelerini kullanmalısınız. Bol bol sıvı tüketmeyi ve hareket etmeyi de unutmayın.

Yorumlar (0)
Bir yorum gönder
İsim:
E-mail:
Yorum:
Güvenlik kodu: